Verlies en gemis tijdens de feestdagen

rouw tijdens de feestdagen coachpraktijk rebel

Verlies en gemis in aanloop naar de feestdagen


“Ik zie zo op tegen de Kerstdagen”, vertelde cliënte Janneke (66 jaar) mij deze week. “Ik kwam eind oktober in een bloemenwinkel en er stond al een compleet ingerichte kerstboom. Ik raakte direct in paniek. Hoe kom ik de Kerst en Oud en Nieuw door zonder mijn geliefde? Ik wil straks wel een kerstboom, maar die hebben we altijd samen opgezet”.

Ik hoor veel cliënten in mijn praktijk die nu al als een berg opzien tegen de feestdagen. Het zijn voor hen niet de donkere dagen voor de Kerst, maar de donkere weken voor de Kerst. 

Tranen die er nu al zijn voor een feest dat nog moet komen. 

Feest vieren als je leeft met een verlies is ingewikkeld. En met de corona maatregelen voelt deze tijd nog zwaarder aan. Kunnen we Kerst en Oud en Nieuw nog vieren met de hele familie? Met een vriendengroep? Allemaal onzekerheden die het gemis van een geliefde extra voelbaar maken.

Het duurt nog even voordat het Kerst en Oud en Nieuw is, maar Janneke sliep er slecht van. Samen hebben we haar eerste Kerst en Oud en Nieuw zonder haar geliefde man ingekleurd. Bij wie ze graag zou willen zijn. Waar ze het glas kan heffen met tranen, maar ook met een lach. 

De Kerstboom gaat ze opzetten met haar grote kleindochter. Het gaf haar rust. Ze ziet weer een lichtpuntje in deze voor haar zo donkere weken.

Marit (22 jaar) heeft vorig jaar met Kerst alleen maar gehuild, want haar moeder was net overleden. Geen kerstboom opgezet, want die tuigde ze altijd samen met haar moeder op.  “Nu doe ik het anders”, vertelt ze mij. “Ik heb de kerstboom 2 weken geleden al opgetuigd. Met een glimlach en veel herinneringen aan mama. Ik heb het licht in deze donkere weken nu al in huis gehaald”.

Het verdriet behapbaar maken in aanloop naar de feestdagen kan echt. Met aandacht voor degene die rouwt, hulp en creativiteit zijn er lichtpuntjes te creëren in deze voor veel mensen zo’n moeilijke tijd.

Angela Rebel